Proizvodnja - Seos doo

Go to content
Seos doo
Seos doo se bavi proizvodnjom eksera od 1998 godine. Godisnje proizvodi oko 100 tona eksera razlicitih dimenzija

Masina
Ekser se proizvodi na mašinama koje su konstrusiane samo za tu namjenu. Ekser se proizvodi od svjetlovučene čelične žice, koja se uvodi u mašinu da bi proizvodnja eksera mogla da pocne.
Svjetlovučena čelična žica
Za svaki tip eksera nabavlja se svjetlovučena čelična žica tačne debljine i to 1,4 mm; 2,0 mm; 2,8 mm; 3,1 mm; 3,8 mm; 4,2 mm; 5,0 mm... Žica se dobavlja iz Bosansko Hercegovačkih firmi, tako da je ekser iz Seos doo Pazarić 100% domaći proizvod.
Proces proizvodnje
Prvi korak u proizvodnji eksera je uvođenje odgovarajuće žice u mašinu za proizvodnju eksera, nakon sto se podesi žica pokreće se mašina koja je prethodno podešena za proizvodnju određenog tipa eksera. Na Videu možete vidjeti proizovdnju eksera 2,8mmx70mm eksera, gdje je 2,8 debljina i 70 ukupna dužina eksera. Ekser mora da bude skoro pa savršen, nisu dozvljena nikakva odstupanja od zadatih dimenzija, ekser mora da 100% prav, oštar i centriranu glavu. Kada je napravljena potrebna količina eksera isti se ubacuju u bubanj/mješalicu radi čiščenja od masnoće, viška materijala (špena) i blagog zatupljivanja vrhova.
Proces proizvodnje
Na usporenom snimku možete vidjeti kako funkcioniše mašina. Vrše se tri osnove operacija, povlačenje žice, sječenje i oblikovanje vrha, i oblikovanje glave eksera. Mašina prvo povuče žicu, u vrlo kratkom vremenskom razmaku udara vrh eksera da bi se oblikovala glava i sječe vrh eksera.
Vrste i tipovi eksera
Seos doo proizovdi više tipova eksera:

- Višenamjenski ekseri duzine od 2 cm do 18 cm
- Ekseri kukice ili ekseri za boljikavu žicu
- Ekseri za lepenku, specificni po sirokoj glavi eksera

Pored eksera koje proizvodi ''Seos'' doo u ponudi imamo eksere drugih proizvođača, a to su:

- Ekseri dužine 20 cm, 22 cm i 24 cm
- Čelični ekseri 5,6,7 i 8 cm

Od temelja do krova
SEOS DOO
Back to content